Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Központi telefonszám: +36 22 514 000
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

Kiemelt hírek

2022. Tavasz: Megjelent az AQUAMOBILE

2022. Tavasz: Megjelent az AQUAMOBILE

Megjelent a Közép-dunántúli Vizügyi Igazgatóság AQUA MOBILE című, legújabb, 2022. I. negyedévének, tavaszi száma.

2021 Tél: Megjelent az AQUA MOBILE

2021 Tél: Megjelent az AQUA MOBILE

Megjelent a Közép-dunántúli Vizügyi Igazgatóság AQUA MOBILE című, legújabb, 2021. IV. negyedévének, téli száma.

2021 Ősz: Megjelent az AQUA MOBILE

2021 Ősz: Megjelent az AQUA MOBILE

Megjelent a Közép-dunántúli Vizügyi Igazgatóság AQUA MOBILE című, legújabb, 2021. III. negyedévének, őszi száma.

Legyél Te is vízügyes!

Legyél Te is vízügyes!

A vízügyi ágazat, együttműködésben a NKE Víztudományi Karával folyamatosan gondoskodni igyekszik arról, hogy a fiatalok körében népszerűsítse ezt a szép hivatást. Tekintsétek meg az Országos Vízügyi Főigazgatóság kisfilmjét és adjátok tovább: gyere hozzánk, mert vízügyesnek lenni jó! https://www.youtube.com/watch?v=kQ0PH-3Vsis

Az idegenhonos inváziós fajok visszaszorításának vízügyi feladatai

Az idegenhonos inváziós fajok visszaszorításának vízügyi feladatai

2020. évben fogadták el az európai uniós jegyzéken szereplő idegenhonos inváziós fajok Cselekvési Tervét, mely a vízügyi ágazatot érintő feladatokat is előír: A Cselekvési Terv 5.1.1. alfejezetében szereplő inváziós vízinövényfajok vonatkozásában az ingatlanok vagyonkezelőinek az eddig ismert főbb megjelenési helyeket rendszeresen ellenőrizniük kell, valamint tiltó táblákat kell kihelyezniük.

Évfordulós kiadvány a vörösiszap-katasztrófáról

Évfordulós kiadvány a vörösiszap-katasztrófáról

Egy évtized telt el azóta, hogy átszakadt a mal zrt. Ajkai timföldgyár kolontárizagykazettájának gátja és e tragikus esemény vörösiszap-katasztrófa néven vonultbe magyarország ipari katasztrófáinak történelmébe. A példátlan pusztítást végzőáradat elöntötte kolontárt, devecsert ésa környező településeket, több emberéletet követelve, valamint súlyos anyagi és ökológiai következményeket vonva maga után.

Meteorológiai miniradar a vízügyes szolgálatban

Meteorológiai miniradar a vízügyes szolgálatban

A Séd-Nádor-Gaja vízrendszer rehabilitációja I. ütem elnevezésű projekt kivitelezési munkálatai a végéhez közelednek. A projekt keretében megvalósuló fejlesztéseka monitoring rendszer részeként beszerzett korszerű meteorológiai miniradar révén erősítik a Fehérvárcsurgói-tározó többcélú hasznosításának lehetőségeit.

 

TÁJÉKOZTATÓ

TÁJÉKOZTATÓ

A Balaton nyugati medencéjében a vízvirágzás miatt 2020. július 16. napja óta III. fokú vízminőségi kárelhárítási védekezés zajlik.
Ennek keretében vállalkozási (kivitelezési) munkák vannak folyamatban.

A Víztudományi Kar képzései

A Víztudományi Kar képzései

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Kara számos képzéssel várja a jelentkezőket. A képzések között különlegesség a nemzetközi vízpolitikai és vízdiplomácia mesterképzés, de lehet jelentkezni építőmérnöki, környezetmérnöki és vízügyi üzemeltetési mérnöki alapképzési szakra, vagy az árvíz- és belvízvédelmi, vagy a vízrajzi szakirányú továbbképzésekre is, ez utóbbiak szakmérnöki képzések.

Új taggal bővült állomáshálózatunk

Új taggal bővült állomáshálózatunk

Újonnan telepített hidrometeorológiai állomással bővült igazgatóságunk távjelző állomáshálózata. A korszerű eszközökkel felszerelt állomás székesfehérvári telephelyünkön létesült, csapadékmennyiséget (mm), léghőmérsékletet (°C) és légnedvességet (%) regisztrál 10 perces gyakorisággal. Az adatok dolgozóink számára hozzáférhetőek, az adatelérés módjáról a Vízrajzi és Adattári Osztály ad tájékoztatást. Állomáshálózatunk új tagját ünnepélyes keretek között 2019. december 16-án avatta fel Tóth Sándor műszaki igazgatóhelyettes és Kravinszkaja Gabriella vízrajzi és adattári osztályvezető.

Őri képzés igazgatósáunkon

Őri képzés igazgatósáunkon

A területen feladatellátásunk alapját őreink adják mind békeidőben az üzemeltetési és fenntartási feladatoknál, mind pedig a vízkár védekezések ellátásánál.Őreink 2019 novemberében belső továbbképzésen vettek részt, ahol az idősebbek aktualizálták meglévő tudásukat, a fiatalok pedig az alapokat megismerve új tudásra tettek szert.

Információs rendezvény iskolásoknak

Információs rendezvény iskolásoknak

A „Szekszárd, Lőtéri vízbázis kármentesítése” című projekt célja a szekszárdi Lőtéri vízbázison a környezetvédelmi törvény hatályba lépését megelőzően folytatott ipari tevékenység következtében kialakult talajvíz szennyeződés felszámolása.

A kármentesítési projekthez kapcsolódóan, a projekt része a lakosság széles körű tájékoztatása, ide értve a fiatalok, iskoláskorúak számára szervezett szemléletformáló,  információs rendezvényeket is.  Ezért a projekt kommunikációs vállalásának részeként a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság a Tolna megyében található középiskolák érdeklődő osztályai részére nyílt napokat szervez.

Folytatódnak a velencei-tavi partfal rekonstrukciós munkálatai

Folytatódnak a velencei-tavi partfal rekonstrukciós munkálatai

A Széchenyi 2020 program keretében, európai uniós támogatással valósul meg a Velencei-tavi partfal rekonstrukciója. A projektet megvalósító konzorcium 2019. április 23-án sajtónyilvános lakossági rendezvényt tartott, ahol a meghívott vendégek és a tókörüli települések érdeklődő lakosai a kivitelezést végző Velence 2016 Konzorcium előadásán keresztül kaptak tájékoztatást a projektben megvalósuló munkálatok előrehaladásáról, és a további munkálatok várható ütemezéséről. A partfal rekonstrukció keretében a tó arculatához illeszkedő megoldások valósulnak meg. Javul a part és a vízfelület megközelíthetősége, ami a későbbi fenntartási munkálatok elvégzéséhez elengedhetetlen. Film a cikkben!

Hírek

Víz világnapi pályázat iskolásoknak

A FEJÉRVÍZ ZRt. és a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság pályázatot hirdet a Fejér megyei általános iskolás tanulók számára a Víz Világnapja (március 22.) alkalmából.

Víz világnapi pályázat óvodásoknak

A Fejérvíz ZRt. és a Közép-Dunántúli Vízügyi igazgatóság pályázatot hirdet a fejér megyei óvodai csoportok részére a „felszín alatti vizek” témakörben.

jds4_boritokep_2021

Megjelentek a 4. Közös Dunai Felmérés eredményei!

Az ICPDR (International Commission for the Protection of Danube River) azaz a Nemzetközi Duna Védelmi Bizottság koordinálásában a Duna-medence országainak sok száz szakértőjének bevonásával 2019-2020 között zajlott a 4. Közös Dunai Felmérés (Joint Danube Survey JDS4). A résztvevő tudományos közösségek nemrégiben tették a nyilvánosság számára is hozzáférhetővé a felmérés eredményeit.

Karaszi Kalman ( Nyiradony 1921-2001)

Karászi Kálmánra emlékezünk

MEGHÍVÓ

A Fejér Megyei Mérnöki Kamara,

Magyar Hidrológiai Társaság és annak Közép-dunántúli Szervezete,

Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság,

Székesfehérvári Városszépítő és Védő Egyesület közös

szervezésében emlékülést tart

Karászi Kálmán születésének

100. évfordulójának tiszteletére

Duna Művészeti Mestere 2021 - Fedezd fel a Dunát!

A Duna Védelmi Nemzetközi Bizottság (ICPDR), a Global Water Partnership Közép- és Kelet-Európa Régió (GWP CEE) és a GWP Magyarország Alapítvány a Nemzetközi Duna Nap alkalmából 2021-ben ismét meghirdeti a Duna Művészeti Mestere (DAM) alkotói pályázatot.

A Velencei-tó oxigénháztartásának problémái és a halpusztulás

A tó vízszintjének alakulása az elmúlt években – miért kevés a víz a tóban

A Velencei-tó vize természetes módon a tó vízgyűjtőjére lehullott és onnan lefolyó csapadékvízből pótlódik, ezt azonban több tényező is befolyásolja. A csapadék egy része a tavaszi-nyári időszakban a növények levelére hullik, így el sem éri a föld felszínét, hanem elpárolog. A földre lejutó csapadék pedig részben beszivárog a talajba és a felszín alatti vizek mennyiségét, illetve a talajnedvességet növeli. A lefolyás akkor indul meg, ha a talaj „telítetté” válik, vagyis a beszivárgás lelassul vagy megszűnik. A kisebb mennyiségű csapadék gyakran el sem jut a tóig, de - az említett okok miatt, és évszaktól, talajtól függően - még nagy mennyiségű csapadék esetén is előfordul, hogy a víznek mindössze egy része ér el azokba a vízfolyásokba, amelyek a tavat táplálják.

A gátőröket ünnepeljük

150 évvel ezelőtt ezen a napon, 1871. június 10-én született meg az a törvény, amely megteremtette a „gátrendőrséget”. A gátőri hivatás nem egyszerűen munka: életszemlélet. Dávid Balázs, az Észak-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság gátőre mesél erről az Országos Vízügyi Főigazgatóság erre az alkalomra készített kisfilmjében. https://youtu.be/Gs6x2wTGQik

kep

Változott a Töltésközlekedési (Gátfelhajtási) engedélyek vásárlása

Ezúton tájékoztatjuk Önöket, hogy a KDTVIZIG kezelésében lévő védtöltésekre (gátakra) érvényes Töltésközlekedési (Gátfelhajtási) engedélyek 2021. május 7-től kezdődően már csak kizárólagosan elektronikus úton vásárolhatók meg!

ontozes

BEJELENTÉSHEZ KÖTÖTT RENDKÍVÜLI ÖNTÖZÉS

A kormány a 2019. május 1-től hatályos 98/2019 (IV. 30.) rendeletével módosította a vízgazdálkodási hatósági jogkör gyakorlásáról szóló 72/1996. (V. 22.) határozatát, valamint a mezőgazdasági vízszolgáltatás díjképzési rendjéről szóló 115/2014. (IV. 3.) rendeletét, megteremtve a rendkívüli öntözés lehetőségét a kihirdetett tartósan vízhiányos időszakokban. (Fotó: kormany.hu)

TSOnline_3_3_belyeg_kicsi

TSOnline tájékoztató rendezvény az Önkormányzatok részére

2016. január elsejétől, az önkormányzatok jegyzői részére új adatszolgáltatási kötelezettséget ír elő a 379/2015 (XII.08.) kormány rendelet, mely Magyarország települési szennyvíz-elvezetési és -tisztítási helyzetét nyilvántartó Településsoros Jegyzékről és Tájékoztató Jegyzékről, valamint a szennyvíz-elvezetési agglomerációk lehatárolásáról szól. Az adatszolgáltatás a települések egyedi szennyvízkezelésének és szennyvizes beruházásainak felmérésére szolgál.

A Sió-csatorna nagyvízi mederkezelési tervdokumentációi

Tájékoztatjuk, hogy a Sió-csatorna OVF által jóváhagyott mederkezelési tervdokumentációi letölthetőek.

Érdekességek

teodolit

Kisfilm a Lankóci Vízügyi Kiállítóhelyről

A Közép-dunántúli VÍzügyi Igazgatóság Lankóci Vízügyi Kiállítóhelye a Gemencben, a Lankóci-Kis-Duna árvízvédelmi töltése mellett található, a Decshez tartozó lankóci gátőrháznál, csodálatos természeti környezetben. A kiállítóhelyről bemutató kisfilm készült, melyet kedvcsinálónak szánunk egy látogatáshoz.  Várjuk Önt is gemenci kirándulása alkalmával! A kiállítás térítésmentesen, minden évszakban látogatható. A kisfilm továbbkattintás után megtekinthető.

 

hattyu

Kisfilm a velencei-tavi partfal rekonstrukciós munkálatairól

A Széchenyi 2020 program keretében, európai uniós támogatással valósul meg a Velencei-tavi partfal rekonstrukciója. A projektet megvalósító konzorcium 2019. április 23-án sajtónyilvános lakossági rendezvényt tartott, ahol a meghívott vendégek és a tókörüli települések érdeklődő lakosai a kivitelezést végző Velence 2016 Konzorcium előadásán keresztül kaptak tájékoztatást a projektben megvalósuló munkálatok előrehaladásáról, és a további munkálatok várható ütemezéséről. A partfal rekonstrukció keretében a tó arculatához illeszkedő megoldások valósulnak meg. Javul a part és a vízfelület megközelíthetősége, ami a későbbi fenntartási munkálatok elvégzéséhez elengedhetetlen. FILM!

vedkepesseg_harmas

Kisfilm a Védképesség projekt kapcsán

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság a KEHOP 1.4.0/2015 konstrukció keretében 10 regionális vízügy igazgatóságával, köztük a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatósággal együtt valósította meg a „Védképesség helyreállítása az I. rendű árvízvédelmi fővédvonalakon” című projektet. A 12 milliárd forintos EU támogatásból létrejött beruházás a 2016. évi őszi felülvizsgálatokon tapasztaltak és az elmúlt években levonuló árvizek alkalmával regisztrált árvízi jelenségek alapján vált indokolttá az elsőrendű állami fővédvonalakon. FILM!

vid_sm

Vízügy, mi így szeretünk!

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság kezdeményezésével elkészült a "Vízügy, mi így szeretünk!" című rövidfilm, mely a vízügyi szakma fontosságára és szépségeire hívja fel a figyelmet.

09AU7228 Lankoci Vizugyi Kiallitohely epulete

Lankóci Vízügyi Kiállítóhely és Szivattyútelep

Látogasson el hozzánk gemenci kirándulása alkalmával! A kiállítás térítésmentesen, minden évszakban látogatható.

Kérjük, hogy látogatását a 74/311-911 telefonszámon előre jelezze.

 

Bannerek

vizugy-50x50EU zászlóNemzeti VízstratégiaGDPR
Elérhetőség Adatkezelés Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat