Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Központi telefonszám: +36 22 514 000
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

Belvízvédelmi szakaszok

Tartalomfelelős: Tóth Sándor, műszaki igazgatóhelyettes

2018. augusztus 17., péntek 16:23

A 011. Bölcske–Bogyiszlói belvízrendszer

A 04.02. Bölcske–Bogyiszlói belvízvédelmi szakasz

A védelmi szakasz területe 250 km2, amelyhez 224 km2 külvízgyűjtő csatlakozik. A védelmi szakasz Tolna megye ÉK-i, Dunával határos részén található, amelyet ÉNy-on és Ny-on a Bölcskétől Bogyiszlóig húzódó magaslatok, keleten a Duna jobb parti árvízvédelmi töltése, délen a Sió bal parti árvízvédelmi töltése határól.

A belvízvédelmi szakaszt a lokalizációs töltések az alábbi öblözetekre tagolják:

Mözsi öblözet:                               18 km2 Bogyiszlói öblözet:                       50 km2 Tolna–Dombori öblözet:               17 km2 Várszegi öblözet:                           18 km2 Paks–Faddi öblözet:                      72 km2 Bölcske–Madocsai öblözet:          63 km2

 

A belvízvédelmi szakasz jelentősebb belvízcsatornái a Paks–Faddi-főcsatorna, a Bogyiszlói-főcsatorna és a Dunakömlődi-főcsatorna. Belvíztározásra a védelmi szakasz területén lévő holtágak vehetők igénybe. A Faddi- a Tolnai- és a Bogyiszlói holtágakban összesen 8,45 millió m3 víz betározására van lehetőség. A holtágakból a víz levezetése vízkormányzás útján valósítható meg. A Faddi-Holt-Duna többletvize gravitációsan a Bartal-csatornán keresztül üríthető le a Tolnai-Holt-Duna északi ágába, ahonnan a víz, a Mádi–Kovács zsilipen keresztül jut a holtág déli ágába. A Tolnai-Holt-Duna déli ágának vizét a Kutyatanyai zsilipen keresztül lehet levezetni a Sió-csatornába. A Dombori szivornya működtetése megfelelő dunai vízállás esetén lehetőséget biztosít a Faddi-Holt-Duna vízszintjének csökkentésére.

04Bolcske-Bogyiszloi Belvizvedelmi szakasz.jpg
Előző - 1   2   3   4   5   6   7. oldal   8   - Következő
Utolsó módosítás: 2018. szeptember 20., csütörtök 07:51
Elérhetőség Adatkezelés Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat