Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Központi telefonszám: +36 22 514 000
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

Dr. Csonki István elismerése Szolnokon

Tartalomfelelős:

2016. április 25., hétfő 08:12

Dr. Csonki István elismerése Szolnokon

 

Éppen egy évtizede, 2006 áprilisában vonult le az az árhullám, amely Tiszakécske alatt - 270 kilométer hosszúságban - egészen a Dunáig, valamint a Hármas-Körösön Mezőtúr-árvízkaputól a tiszai torkolatig új vízállásrekordokat állított fel. Ez az árvíz különlegesnek tekinthető, mert addig nagyon ritkán fordult elő, hogy a négy nagy folyónk (a Duna, a Tisza, a Maros és a Körösök) árhulláma egy időben találkozzon. De emlékezetes azért is, mert hatványozott veszélyt idézett elő a gátak sorozatos megcsúszása a Körös-zugban, ami indokolta Szelevény, Tiszasas és Csépa lakosságának kitelepítését. Végül emberfeletti munkával, széles körű összefogással, és nem utolsósorban innovatív védekezési módszerekkel sikerült megakadályozni a katasztrófát.  

A tízéves évforduló apropóján a BM Vízügyi Tudományos Tanács, az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság szakmai konferenciát rendezett április 21-én Szolnokon, a megyeháza dísztermében, ahol tucatnyi előadás keretében idézték fel az akkor történteket és a vonták le a tanulságokat.

Az esemény záróakkordjaként dr. Hoffmann Imre, a Belügyminisztérium közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkára és Lovas Attila, a KÖTIVIZIG igazgatója társaságában elismeréseket adott át a 2006 tavaszi védekezéskor kiemelkedő teljesítményt nyújtó szakembereknek.

P1140538Dr. Csonki István emlékplakettet vesz át dr. Hoffmann Imrétől, a Belügyminisztérium közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkárától és Lovas Attilától, KÖTIVIZIG igazgatójától
 

 

Az erre az alkalomra készített emlékplakettet – Györfi Sándor Munkácsy-díjas szobrászművész alkotását -, valamint oklevelet vehetett át többek között dr. Csonki István, a Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója. Kitüntetése indoklásaként elhangzott, hogy 2006 áprilisában, a sokadik Körös-zugi töltéssuvadást követően szükségessé vált lokalizációs koordinátor bevonása, ezért dr. Csonki István igazgató a helyszínre érkezvén rögvest megkezdte a lokalizációs tervek pontosítását, illetve véglegesítését, valamint a lokalizációs művek kiépítésének koordinációját. Munkája nélkülözhetetlennek bizonyult a sikeres védekezéshez.

 

A rendezvényen a székesfehérvári igazgató szakmai tevékenységét méltatta még emlékező beszédében Pánczél Ferenc, az akkor kitelepítésre ítélt Szelevény település polgármestere is.

Laczi Zoltán, KÖTIVIZIG                                                                                          

 

 

 

Utolsó módosítás: 2016. június 21., kedd 11:59
Elérhetőség Adatkezelés Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat