Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Központi telefonszám: +36 22 514 000
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

Rekord alacsony vízállás a Dunán

Tartalomfelelős: Tóth Sándor, műszaki igazgatóhelyettes

2018. október 16., kedd 14:39

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság sajtóközleménye

Rekord alacsony vízállás a Dunán - 71 éves rekord dőlt meg Budapestnél

Az augusztus óta tartó csapadékszegény időjárás következtében a Duna vízállása a magyarországi szakaszon ismét az eddig mért legkisebb értékek közelében vagy alatta alakul a vízmércéken. Az előrejelzések alapján a hét vége előtt nem várható jelentősebb mennyiségű csapadék a Duna külföldi vízgyűjtőin, ezért további apadásra számítunk.

2018. október 16-án 10 órakor Budapestnél 49 cm volt a vízállás, ez pedig 2 centiméterrel alacsonyabb, mint a valaha mért legkisebb vízszint 1947. november 6-án. Egy 71 éves rekord dőlt ma meg és valószínűleg a most következő pár napban még újabb negatív vízállás rekordok születnek.

A mai nap első felében a Budapest alatti szakaszon több helyen is megdőlt a valaha mért legkisebb vízszint.

A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság működési területén Adonynál, Dunaújvárosban, Dunaföldváron, Pakson és Domboriban is új rekordok születtek a nap első felében. Az alacsony vízállás a hajózást is erősen érinti. A Duna magyarországi szakaszán több gázló nem éri el az ideális 25 dm-es mélységet. A http://www.hydroinfo.hu/Html/gazlo/gazdun.html oldalon a hajósok 24 órában tájékozódhatnak az aktuális gázlóadatokról.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság a nyári kisvizes időszak alkalmával rendelte el az összes magyarországi gázló felmérését, melyek merülés korlátozást okozhatnak a hajóknak. Így friss szeptemberi mederadatokkal, friss térképekkel segítjük a hajókat, a vízi közlekedést.

Országos Vízügyi Főigazgatóság, 2018. október 16.

Dunaiz1.jpgFotó: MTI Fotó: Krizsán Csaba
Utolsó módosítás: 2018. október 16., kedd 14:46
Régi weboldal Elérhetőség Partnereink Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat