Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Központi telefonszám: +36 22 514 000
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

Lezajlottak a lakossági fórumok a Váli-völgyben

Tartalomfelelős: Beke Zsolt, szakaszmérnökség vezető

2018. június 22., péntek 14:27

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság konzorciumi együttműködésében megvalósuló Váli-völgy vízrendezési feladatai (KEHOP-1.5.0-15-2016-00006) című projekthez kapcsolódóan a Konzorcium az elmúlt időszakban 5 lakossági fórumot rendezett.

Az eseményeken a Konzorcium részéről Horváth Angéla szakági vezető, valamint az engedélyes terveket készítő VIZITERV Environ Kft. képviselője, Kolossváry Gáborné tervező tájékoztatta az érdeklődőket.

A projekt mindenekelőtt a Váli-víz vízszállító képességének helyreállítását szolgálja, hiszen a legutóbbi, mintegy négy évtizede lezajlott rendezés óta a meder jelentősen feliszapolódott. Megfelelő vízelvezetés hiányában a dombvidéki területről levonuló árhullámok a mezőgazdasági területek mellett a belterületeket is veszélyeztetik. A nagy intenzitású, rövid idejű csapadékok nagymértékű csepperóziót okoznak: egy-egy intenzív csapadék tevékenység alkalmával a vízmosások felső része melletti szántóterületekről lemosódott talaj a vízfolyás medrébe kerül, ami feliszapolódást okoz, rontva ezzel a vízszállító képességet és ezzel összefüggésben növelve az árhullámok okozta veszélyeztetettséget.

A projekt célja a Váli-völgy árvízvédelmi biztonságának növelése, a vízrendszer vízkészlet-gazdálkodásának mennyiségi és minőségi javítása a bel- és csapadékvízzel való gazdálkodás fejlesztésével, valamint a környezeti értékek védelme a meder ökológiai állapotának javításával.

A fórumok keretében Alcsútdoboz, Vál, Óbarok, Kajászó és Baracska lakosaival Horváth Angéla, a Vízrendezési és Öntözési Osztály vezetője osztotta meg az előkészítő tervezési feladatok aktuális állapotát, valamint az engedélyes terveket készítő VIZITERV Environ Kft. nyújtott tájékoztatást a tervezett fejlesztésekről. Ezt követően a résztvevőknek lehetőségük nyílt arra, hogy kérdéseiket a megjelent szakértőknek feltegyék, felvetéseiket megvitassák.

A lakossági fórumok részletes összefoglalója jobb oldalon, a "Csatolmányok" között található

Galéria

További információkért keresse fel a projekt honlapját: http://valivolgy.ovf.hu/

Vali-volgyi lakossagi forum2018Vali-volgyi lakossagi forum2018  
Utolsó módosítás: 2018. október 02., kedd 11:39
Régi weboldal Elérhetőség Partnereink Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat