Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Központi telefonszám: +36 22 514 000
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

Drón bemutató

Tartalomfelelős: Horváth Angéla, munkatárs

2019. november 15., péntek 15:23

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatósággal közösen, a társigazgatóságok részvételével WingtraOne típusú pilóta nélküli légjármű bemutatót szervezett 2019. november 14-én Sukorón. A WingtraOne típusú pilóta nélküli légjármű forgalmazója a GDi Magyarország Kft.

dron_cs31WingtraOne típusú pilóta nélkül drón

A résztvevők először megismerhették a felmérő eszköz legfontosabb paramétereit, amelyet a drón pilótája Vízhányó József, a GDi Magyarország Kft. munkatársa ismertetett, ezt követően tesztrepülés végrehajtása történt a Velencei-tó sukorói evezőspályájának környezetében, amely során a Fehérvár Médiacentrum televíziós stábja videós riportot is rögzített.A WingtraOne nevű merevszárnyú pilóta nél-küli légijármű érdekessége, hogy VTOL képes (VTOL –Vertical Take-Off and Landing), azaz függőlegesen startol, majd a felszállást követően a drón teste vízszintesbe fordul a felmérés időtartamára. A leszállás szintén függőleges helyzetben történik, ami teljesen egyedi konstrukciót jelent a merevszárnyú pilóta nélküli légijárművek között. A VTOL képes légijárművek hatalmas előnye, hogy nincs szükségük nagyméretű fel-és leszállópályára. A WintraOne drónnal elég pár négyzetméternyi szabad terület ezekhez a manőve-rekhez, ugyanúgy, mint a multirotoros ortokopter típusú drónok esetében. A közel 3,7 kg-os tömegű WingtraOne rakterében egy Sony RX1RII típusú, 42 megapixel felbontású, full frame-es szenzor található, amely reptetés közben fényképeket készít a felmérendő területről.

Az elkészült felvételek utófeldolgozása során orto-mozaikot, digitális domborzatmodellt, valamint pontfelhő állományt generál a szoftver, amelyek nagy segítséget nyújthatnak a vízügyi ágazati feladatok végrehajtásában. Az ágazatban alkalmazott pilóta nélküli légi-járművek belvíz-, árvíz-, helyi vízkár, jégvédekezés és egyéb beavatkozást igénylő helyzetek esetén az érintett terület gyors légifelvételezésére használatosak, de számtalan egyéb funkcióra is alkalmasak: például vízfolyások nyomvonalainak felmérésére, növényzet monitoringra, kénkiválás monitorozására, használhatók, de akár egy döntés előkészítő tanulmány modelljének alapadatát is szolgáltathatják.

(A Fehérvár TV összeállítása az eseményről megtekinthető ITT

dron21A drón által készített felvétel
Utolsó módosítás: 2020. február 05., szerda 16:12
Elérhetőség Partnereink Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat