Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Központi telefonszám: +36 22 514 000
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

Megkezdődött a Séd-Nádor-Gaja vízrendszer rehabilitációjának I. üteme

Tartalomfelelős: Csurgai-Horváthné Kiss Henriett, osztályvezető

2018. október 26., péntek 08:12

A projektet a Széchenyi 2020 programban, a KEHOP-1.5.0 pályázati konstrukció keretében az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság konzorciuma valósítja meg, melyhez 2.124.383.190 Ft támogatást nyertek el. A támogatás mértéke 100 %. Célja a Fehérvárcsurgói-tározó árvízvédelmi fejlesztése, kapacitásbővítése. A fejlesztés eredményeként majdnem kétszeresére növekszik a tározó hasznos térfogata, ami lehetővé teszi a növekvő vízigények kielégítését is.

A Séd-Nádor-Gaja vízrendszer a Közép-Dunántúl legjelentősebb egybefüggő vízrendszere. A rehabilitáció I. ütemeként valósul meg a Fehérvárcsurgói-tározó árvízvédelmi fejlesztése, kapacitásbővítése. A tározó 1970 és 1972 között épült, a Gaja-patakon érkező árvizek visszatartására. A projektet a Széchenyi 2020 programban, a KEHOP-1.5.0 pályázati konstrukció keretében az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság konzorciuma 2,1 milliárdos költségvetéssel valósítja meg.

SNG_szechenyi2020

A klímaváltozás hatásaként a Séd-Nádor-Gaja vízrendszer vízfolyásain megnőtt a heves lefutású árhullámok gyakorisága. Ezt bizonyítja a 2010 május-júniusában és 2013 tavaszán tapasztalt ár- és belvízi helyzet is, amikor a rövid idő alatt hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék miatt az üzemi vízszint fölött 7,65 millió m3 plusz vízmennyiség átmeneti tározása vált szükségessé a Gaja-patak Székesfehérvár belterületi szakaszának tehermentesítése és a város árvízi biztonsága érdekében.

A projektben megvalósuló fejlesztések eredményeként a tározó maximális üzemi vízszintje 149,0 mBf szintről 151,0 mBf szintre emelkedik, ami 3,1 millió m3 plusz vízmennyiséget jelent. A megemelt üzemi vízszint mellett a 154 mBf maximális árvízszint eléréséig rendelkezésre álló további 5,9 millió m3 elegendő az árhullámok biztonságos csökkentésére. Árvízi helyzetben a maximális üzemi vízszint feletti vízmennyiség hosszabb idő alatt, kisebb csúcsértékű, egyenletesebb vízhozammal történő leengedésével tehermentesíthető a Gaja-patak alsóbb mederszakasza.

Megvalósuló fejlesztések:
• tározó kapacitás bővítése
- völgyzárógát átépítése
- kereszttöltés építése
- oldaltöltés átépítése
- fenékszigetelés bővítése
- fenékleürítők és vízlebocsátó műtárgy átépítése
- vészárapasztó átépítése
- tározótér rendezése
- erdei út megemelése
- partvédelem
• vízmérő műtárgy átépítése
• gátőrház felújítása
• üzemirányítási és monitoring rendszer kiépítése

A fejlesztés várható eredményei:
• Új töltés építése, keresztgát: 200 m
• Völgyzárógát megerősítése: 111 m
• Oldaltöltés megerősítése: 800 m
• A mértékadó vízhozamtól megvédett állandó lakosok száma: 25 856 fő
• A tározó bővítése után a jelenlegi hasznos tározótérfogat 3,45 millió m3-ről 6,55 millió m3-re növekszik
• A fejlesztés megvalósulását követően rendelkezésre álló vízmennyiség 15 millió m3/év

A Fehérvárcsurgói-tározó kapacitásbővítése hosszú távra megnöveli a Gaja-patak alsó szakaszán és a Nádor-csatornán a vízszolgáltatás biztonságát, illetve lehetővé teszi újabb vízigények kielégítését úgy, hogy közben az árvízi biztonság nem csökken. A tározó a téli és tavaszi időszakban a megemelt üzemi vízszinthez tartozó plusz vízmennyiség betározásával többlet vizet biztosít a csapadékhiányos nyári időszakokban.

A vízrendszer későbbi, megfelelő szintű üzemeltetésének, valamint a szélsőségesebbé váló időjárás hatásainak pontosabb nyomon követése érdekében a tározó kapacitásbővítéséhez kapcsolódóan szükséges a tározó vízgyűjtő területén a csapadékmérő, vízszint észlelő állomások fejlesztése, kiépítése és automatizálása. Az üzemirányítási rendszer fejlesztése megköveteli a szükséges infrastruktúra megteremtését a gátőrháznál.

A monitoring rendszer fejlesztésével a monitoring adatok egységes rendszerbe helyezve, közcélú adatként, grafikus és te´rinformatikai megjelenítéssel interneten elérhetővé válnak.

Projekt adatai:


A projekt megnevezése: SÉD-NÁDOR-GAJA VÍZRENDSZER REHABILITÁCIÓJA I. ÜTEM
Projekt száma: KEHOP-1.5.0-15-2015-00001
A projekt fizikai befejezésének tervezett napja: 2020. szeptember 1.
A projekt összköltsége: bruttó 2 124 383 190 Ft
A támogatás mértéke: 100 %


További információ a sednadorgaja.ovf.hu weboldalon olvasható.

Utolsó módosítás: 2018. november 05., hétfő 08:40
Régi weboldal Elérhetőség Partnereink Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat