Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Központi telefonszám: +36 22 514 000
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

Duna projekt

Tartalomfelelős:

2015. június 24., szerda 09:17

2015. június 23.

Országos Vízügyi Főigazgatóság

Duna projekt

SAJTÓKÖZLEMÉNY

 

LEZÁRULT HAZÁNK EGYIK LEGNAGYOBB ÁRVÍZVÉDELMI PROJEKTJE

 

Ünnepélyes keretek között 2015. június 23-án megtörtént a teljes Duna projekt kivitelezési munkáinak lezárása a Sió- torkolati műnél. Az Európai Unió támogatásával több, mint 28 milliárd forintból megvalósult beruházás hat megye 152 településének árvízvédelmi biztonságát növeli.

Ader beszede

 

A Duna projekt elsődleges célja a magyarországi Duna-szakasz árvízvédelmi rendszerének megerősítése, az árvízi veszélyeztetettség csökkentése által az emberi élet védelme volt. A beruházás felújítási munkái az elsőrendű állami árvízvédelmi védvonalakat érintették.

 

ErkezesSomlyódy Balázs OVF, Dr. Csonki István KDTVIZIG, Dr. Áder János köztársasági elnök 

 

A Duna teljes magyarországi szakaszán 11 projektelem keretében végrehajtott kivitelezési munkák eredményeként lényegesen megnőtt az érintett területek árvízvédelmi biztonsága. A beruházás, melyben közel 200 töltéskilométer hosszon fejlesztették a magyarországi Duna-szakaszt, június 23-án ünnepélyes zárórendezvény keretében ért véget.

 

Ader Jnki I..jpgÁder János és Csonki István az ünnepségen

A rendezvényen Áder János köztársasági elnök úr, Horváth Kálmán kormánymegbízott és Somlyódy Balázs az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója köszöntötte a résztvevőket. A projekt keretében megvalósult nagyszabású fejlesztéseket a kivitelezők képviseletében Dalmady Tamás a REÁL-Gép Kft. ügyvezetője mutatta be.

Dalmadi T,Dalmady Tamás,REÁL-Gép Kft. ügyvezetője

A mintegy 510 ezer lakost érintő beruházás öt vízügyi igazgatóság területén több mint 28 milliárd forintos uniós támogatásból valósult meg. A projekt részeként többek között 25 árvízvédelmi műtárgyat (zsilipeket, szivattyútelepeket, szivárgókat stb.) korszerűsítettek vagy építettek, több mint 100 km hosszú szakaszon töltéskorona-burkolási és burkolat-felújítási munkák zajlottak, valamint 12 km hosszúságban új árvízvédelmi töltés épült.

ToronnyalHáttérben az irányítótorony Beke Zs,Zsilipelés megtekintése a műtárgynál B zs, A J;Szakmai eszmecsere a hídon

Az éghajlatváltozásból adódó, egyre gyakrabban, egyre magasabb szinten levonuló árvizek nagy igénybevételnek tették ki a töltéseket, így a védvonalak fejlesztése halaszthatatlan feladattá vált. A Duna projekt eredményeként jelentősen nőtt az árvízi biztonság a folyó magyarországi szakaszán- mutatott rá beszédében Somlyódy Balázs.

Somlyodi B,Somlyódy Balázs az OVF főigazgatója beszédében a projekt eredményeit hangsúlyozta
 

 

Bartina neptancosokBartina néptáncosok

 

 

 

Utolsó módosítás: 2015. június 25., csütörtök 11:26
Elérhetőség Adatkezelés Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat