Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Központi telefonszám: +36 22 514 000
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

A Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság székesfehérvári épületeinek energiatakarékos felújítása (KEOP-5.3.0/A/09-2009-0035)

Tartalomfelelős: Bánkúti Józsefné, osztályvezető

2016. október 24., hétfő 14:53

A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (a pályázat benyújtásakor még Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság) már a 2000-es évek elején felismerte az energiahatékonysági beruházások szükségességét, ekkor kezdett bele az irodaépületek fokozatos felújításába, nyílászárók cseréibe.

Az Igazgatóság rövid távú céljai között első helyen szerepelt a fenntartási, működési költségek csökkentése és az energiahatékonyság növelése, az energiatakarékosság.

Az Igazgatóság épületeinek üzemeltetési költségei rendkívül magasak voltak: egyrészt a nem megfelelő hőszigetelés miatt fűtési szezonban jelentős energiaveszteség következett be, másrészt a fűtési rendszer szabályozatlansága miatt a közelebbi tereket jelentősen és feleslegesen túl kellett fűteni annak érdekében, hogy a kazánoktól legtávolabbi helyiségekben is megfelelő hőmérsékletet lehessen biztosítani. Harmadrészt pedig az alkalmazott berendezések hatásfokai sem voltak megfelelőek.

Kozponti irodaepulet a beruhazas elott

A központi irodaépület a felújítás előtt

 

Kozponti irodaepulet a beruhazas utan

A központi irodaépület a felújítás után

A beruházás főbb irányai a székesfehérvári központ hét épületén végzett előzetes felmérés alapján kerültek kijelölésre, az épületek működési költségeinek értékelése, illetve a KEOP pályázati lehetőségek és a saját források rendelkezésre állásának figyelembe vételével.

       
       

A projekt megvalósításával 6 épület – köztük a központi iroda épület – teljes körű fűtéskorszerűsítésére, két épület hőszigetelésére és egy épület esetében nyílászáró cserére került sor. A beruházás várható eredményeként az üzemeltetési költségek mintegy 45%-os csökkenése várható, ami éves szinten több millió forint megtakarítást jelent.

Támogatás összege: 88.032.671 Ft

Megvalósítás időtartama: 2010. augusztus 3 – 2012. december 17.

A kiválasztott épületek komplex energetikai felújítása támogatás nélkül nem, vagy csak több lépésben valósulhatott volna meg, amely így jelentősen elhúzódott volna és ennek következtében az eredmények is csak fokozatosan, hosszú távon jelentkeztek volna.

Utolsó módosítás: 2016. november 04., péntek 14:12
Elérhetőség Adatkezelés Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat