Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Központi telefonszám: +36 22 514 000
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

Sajtóközlemény belvízhelyzetről - 2017. február 10.

Tartalomfelelős: Horváth Angéla, műszaki igazgatóhelyettes

2017. február 09., csütörtök 15:37

Sajtóközlemény

2017. február 10.

Belvízvédelmi helyzet a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság működési területén

 

A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság működési területének legnagyobb részén január hónapban a sokéves havi átlagtól elmaradó csapadékmennyiségeket észleltünk. A hónap második felét tartósan hideg, csapadékmentes időjárás jellemezte, a hónap utolsó napjáig, amikor jelentős csapadékzóna érte el a működési területet.

Február hónap első kilenc napján azonban a sokéves teljes február havi átlagot megközelítő, vagy azt meghaladó mennyiségű csapadék hullott a területen – erősödő nappali felmelegedés mellett. Az időszak legkevesebb csapadékát Agárdon (19,6 mm), a legtöbbet Balatonkenesén (52,0 mm) mértük. A legnagyobb napi csapadékösszeget Sárszentmihályon mérték 19 mm-t, február 6-án.

A napi közepes léghőmérsékletek februárban rendre meghaladták a sokéves átlagértékeket. A felmelegedés hatására megindult az olvadás, a talajfagy elvékonyodott a területen, a területi lefolyás megnövekedett.

A gyors felmelegedés hatására bekövetkezett intenzív olvadás miatt az igazgatóság működési területen 2 belvízvédelmi szakaszt érintően kellett készültséget elrendelni.

A vízfolyások és azok torkolatának rendszeres ellenőrzését folyamatosan végezzük, vízelvezetést gátló akadályok megszüntetésre kerülnek. A mellékárkok és azok torkolatának rendszeres ellenőrzését is elvégeztük, vízelvezetést gátló akadályok észlelése esetén a vízfolyáskezelők értesítésre kerülnek.

A vagyonkezelésünkben lévő medrek telítettsége jelenleg nem haladja meg a 70 %-ot, a kisvízfolyásokon apadó vízszintek jellemzőek.

Igazgatóságunk vagyonkezelésében lévő Fehérvárcsurgói-tározó vízszintje is jelentős mértékben megemelkedett.  A tározó vízállása a mai napon 297 cm. Védelmi fokozat elrendelésére egyelőre nincs szükség. A tározó vízeresztése 2,7 m3/s-mal történik.

Jelenleg érvényben lévő készültségek:

04.01. Szekszárd-Bátai belvízvédelmi szakasz

A belvízvédelmi öblözetben lévő közbenső szivattyútelepekhez tartozó csatornák  vízgyűjtőjén az intenzív olvadás és a csapadékos időjárás következtében a meliorált területekről jelentős hozzáfolyás tapasztalható.

Az Őcsény-Ebesi automata szivattyútelepre 2017. január 30-án a Várdomb-Óbereki automata szivattyútelepre pedig 2017. február 6-án I. fokú belvízvédelmi készültség került elrendelésre.

A szivattyútelepeken eddig átemelt vízmennyiség: 138.996 m3.

04.04. Szekszárd-Simontornyai belvízvédelmi szakasz

A Balaton magas vízállására és a tó vízeresztés intenzitásának növelésére való tekintettel a 04.04. Szekszárd-Simontornya belvízvédelmi szakasz 04.04.06 Simontornyai őrjárás feletti Sió mederszakaszra 2017. február 7-én 6 órától I. fokú belvízvédelmi készültség került elrendelésre. A Balaton magas vízállása és a vízeresztés intenzitásának növelése miatt
2017. február 9-én 6 órától már II. fokú belvízvédelmi készültség keretében végzi védelmi tevékenyégét igazgatóságunk.

A készültség keretében figyelő, jelentő szolgálat ellátása történik a Sió-csatorna felső szakaszán. A Sió-csatorna felső szakaszának bejárása, zsilipek, rézsűk ellenőrzése megtörtént, továbbá megkezdődött az oldal műtárgyak zárása.

A csatorna bejárása során a vízügyi szakemberek problémát nem tapasztaltak. A vízeresztés vízhozama 40 m3/s.

 

A belvízátemelő szivattyúállások letelepítése Tolnanémedi térségében megtörtént.

 

 

 

Utolsó módosítás: 2017. február 13., hétfő 14:39
Elérhetőség Adatkezelés Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat