Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Központi telefonszám: +36 22 514 000
Nagyobb betűméret - Kisebb betűméret - Normál verzió

Az éghajlatváltozás Balatonra gyakorolt hatásait vizsgálja a 300 millió forintos támogatással megvalósuló projekt

Tartalomfelelős: Csurgai-Horváthné Kiss Henriett, osztályvezető

2019. március 12., kedd 14:43

Sajtóközlemény2019/február/21

A Széchenyi 2020 program keretében valósul meg az éghajlatváltozás Balatonra gyakorolt hatásait vizsgáló,„A klímaváltozás hatásainak vizsgálata a Balaton vízkészletére, belső áramlási viszonyaira, ezek hatása az élővilágra”(KEHOP-1.1.0-15-2017-00011) projekt. A projekt kedvezményezettje az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság konzorciuma. A beruházás teljes költsége 300millióFt, amelyet az Európai Unió és Magyarország Kormánya által nyújtott, vissza nem térítendő támogatás biztosít.

A KEHOP-1.1.0 pályázati konstrukcióban megvalósuló projekt célja az utóbbi évtizedben gyakoribbá váló időjárási szélsőségek által a Balaton vízkészletében, vízminőségében, élővilágában előidézett változásokvizsgálata,továbbá a vízszintszabályozás összehangolása az éghajlatváltozás okozta kihívásokkal, illetve a szélsőséges balatoni vízállásoknegatív hatásainak mérséklésére intézkedési javaslatok megfogalmazása.

A Balaton 1863-tól, a vízeresztő zsilip megépítésétől szabályozott tónak számít. Vízfelületéhez viszonyítva kis vízgyűjtőterülettelés kifejezetten kis átlag vízmélységgel rendelkezik, ezért az időjárás rövid és hosszútávú hatásaival szemben nagyfokú érzékenység jellemzi. A tó vízállásában azok az időszakok teremtenek szélsőséges helyzetet, amikor egy-egy természetes vízháztartási tényező (csapadék, hozzáfolyás, párolgás) tartósan és jelentősen eltér az átlagostól. A stabilabb vízhasználatokat támogató állapot elérése érdekébenszükséges azidőjárás okozta szélsőséges helyzetekhez való alkalmazkodás feltételeinek megteremtése, mert mindkét irányú szélsőség jelentős gazdasági károkat okozhat. A projekt keretében készülő tanulmányok a vízszintszabályozás és az éghajlatváltozás közötti összefüggés vizsgálatát és a szélsőséges vízállások okozta negatív hatások feltárásátcélozzák, amelyhez az adatokat és azok kiértékelését abeszerzésre kerülő monitoring és informatikai eszközök biztosítják. A beszerzett eszközök a későbbiekben hozzájárulnak a zajló folyamatok pontosabb megismeréséhez.

A változó éghajlatihatásokpontosabb ismerete segít a szükséges hatásmérséklő intézkedések meghozatalábanés alkalmazásában, ezzel is előmozdítva a Balaton üdülési célú hasznosítási prioritásának megőrzését. A projekt hozzájárul a Balaton klímaváltozással szembeni érzékenységének megismeréséhez,illetve előkészíti a Balaton vonatkozásában megfogalmazott stratégiai fejlesztések keretében megvalósítandó további projektek egyes elemeitúgy, hogy közben eleget tesz a Víz Keretirányelv (VKI) legfontosabb előírásainak.

A projekt fizikai befejezésének tervezett időpontja: 2019. június 15.

A projektről további információt a klimabalaton.ovf.hu oldalon olvashatnak.

Utolsó módosítás: 2019. március 12., kedd 14:52
Régi weboldal Elérhetőség Partnereink Letöltések Oldaltérkép Impresszum Jogi nyilatkozat